Paroda „Baltų ženklai tekstilėje“

Lietinga birželio 15-osios popietė nesutrukdė dailės mėgėjams ateiti į Mažeikių muziejų, kur įvyko respublikinės parodos „Tradicija ir dabartis. Baltų ženklai tekstilėje“ atidarymas.

Atokiau nuo centrų

Ši paroda organizuojama projekto „Kitokia tekstilė“, kurį nuo 2009 m. kasmet rengia Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus Tekstilės sekcija, kontekste. Mažeikiškiams tiesiog pasisekė, kad vienas iš pagrindinių projekto tikslų – skleisti tekstilės meno idėjas Lietuvos bei kaimyninių šalių regionuose, įsikūrusiuose atokiau nuo kultūros ir meno centrų.

 

Parodos organizatorius – Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyrius. Atidarymo metu LDS Kauno skyriaus pirmininkas Gintautas Vaičys sakė, kad tekstilininkų sekcija yra aktyviausia Kaune, pasidžiaugė kad Mažeikiuose rado jaukius ir šiltus namus bei puikias parodų erdves. „Šiuolaikinė tekstilė labai pakitusi, pasižymi didelėmis meninėmis galimybėmis bei įvairove, joje jaukiai „gyvena“ grafika, šilkografija, batika, gobelenas, skulptūra, tapyba, medvilnės spaudimas, autorinės technikos ir pan. Mūsų pristatomo projekto vadovė – Birutė Sarapienė. Idėja baltų simbolius panaudoti tekstilėje, kilo tekstilininkei Zinaidai Irutei Dargienei“, – sakė pirmininkas.

Svetur užgimusi idėja

Z. I. Dargienė, buvusi mažeikiškė, tris mėnesius lankydamasi Australijoje, atkreipė dėmesį, kad aborigenai jau seniai savo ženklus naudoja tekstilėje. Jai pasirodė įdomi to krašto kultūra ir tuomet pamaniusi, kad Australijos aborigenų gyvenimas bei tradicijos, išlikusios iki šių dienų, gali padėti įnešti naują gaivų gūsį į technikos amžiaus paveiktą lietuvių dvasią.      

2013 m. Vilniuje surengė spalvingą ir paslaptingais ženklais išmargintą kilimų ir tapybos ant šilko parodą „Atėję iš sapnų aborigenai“. Tuomet gana pranašiškai, jau būdama 77 m., Z. I. Dargienė sakė: „Jeigu ateityje dar turėsiu energijos, tai su bendramintėmis tekstilininkėmis Kaune kursiu darbus, kuriuose įamžinsime senovės baltų ženklus.“

Dailininkė aborigenų menu susidomėjo dar anksčiau, negu pateko į šį egzotišką žemyną. Pirmiausia ji pamatė parodą Tel Avivo dailės muziejuje ir susižavėjo aborigenų meno geometrinėmis formomis, spalvų derme, dekoratyvumu, o nesuprantami ženklai viliojo susipažinti su jai tuomet dar nežinoma meno filosofija. Nuvykusi į Australiją daug ką pamatė savo akimis, pabuvojo muziejuose, galerijose, daugiausiai įspūdžių pasisėmė iš tarptautinių aborigenų meno festivalių. Dailininkė pamanė, kad ir Lietuvos „aborigenai“ su savo senaisiais pagoniškais papročiais bei atgimusiu baltiškuoju menu galėtų juose dalyvauti ir būtų įdomūs ne tik ten gyvenantiems tautiečiams.

Nuolat kinta

Mažeikiuose pristatoma kolekcija nėra baigtinė. Ji nuolat kinta ir pasipildo naujais darbais. Į renginį atvykusios dalyvės iš Kauno papasakojo, kad lietuvių idėja jau susidomėjo latviai, paroda pristatyta Lenkijoje. Galbūt netrukus gims tarptautinis projektas „Baltų šaknys“.

Kreipdamasi į susirinkusius, Z. I. Dargienė prisistatė taip: „Aš esu ne Dargienė, o Paradnikaitė. Nors daug metų gyvenu Kaune, tebesu mažeikiškė, tik gaila, kad iš mano vaikystės laikų niekas į parodą neatėjo…“

Laikraščiui „Būdas žemaičių“ Z. I. Dargienė kartu su savo seserimi Zofija Vida Kušleikiene jaudindamosios trumpai papsakojo apie senus laikus ir vaikystę, kai abi laisvalaikiu pramogaudavo piešdamos arba lipdydamos iš molio. Z. I. Dargienė prisiminė, kad septintoje klasėje sutiko savo pirmąją meilę, o piešimo mokytojas Buivydas tiesiog įsakmiai išpranašavo: „Tu būsi dailininkė.“ Baigusi mokyklą mergina išvažiavo mokytis į Kauno taikomosios dailės mokyklą ir čia pasiliko visam laikui. Dar labai guvi ir energinga menininkė linksmai pasidžiaugė, kad turi 7 anūkus ir vieną proanūkį, o metų pabaigoje tikisi šauniai atšvęsti 80 m. jubiliejų.

Mūsų kraštietė

Z. I. Dargienė gimė 1936 m. Mažeikių r. Lūšės kaime. Mokėsi Mažeikių pradžios, vėliau vidurinėje (dabar Merkelio Račkausko gimnazija) mokykloje.1959–1965 m. studijavo Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės institute. Nuo 1966 m. dalyvauja respublikinėse ir užsienio parodose. Nuo 1971 m. Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) narė. Dirba gobeleno, batikos, šilkografijos, neaustine-veltine, autorine ir kitomis technikomis. Sukūrė per 600 projektų šilko audiniams, kurie su tekstilės parodomis buvo eksponuojami daugelyje pasaulio šalių ir ne kartą buvo pažymėti. Suruošė apie 40 autorinių parodų Lietuvoje,Monrealyje (Kanada), Lemonte (JAV), Varšuvoje, Ostrolenkoje, Punske (Lenkija), Rygoje (Latvija). Darbų yra įsigiję Lietuvos, Rusijos, Kanados muziejai ir privatūs asmenys JAV, Olandijoje, Izraelyje, Australijoje ir kt.

Nuo 2008 m. LDS tarybos narė. Kauno tekstilininkų ir dailininkų gildijos garbės narė.

2000 m. – akvarelės paroda Renavo dvaro rūmuose (Mažeikių muziejus);

2001 m. – personalinė kūrybos paroda Renavo dvaro rūmuose (Mažeikių muziejus).

Parodos dalyviai

Parodos kūrinių autorės: Liucija Banaitienė, Danguolė Bečelytė-Čachavičienė, Danguolė Brogienė, Zinaida Irutė Dargienė, Milda Dulkytė, Gitana Evseičikaitė-Saurazienė, Danutė Ona Jonelienė, Birutė Kaupaitė-Dominaitė, Virginija Kirvelienė, Liucija Kudžmienė, Inga Laužonytė, Rūta Narvydienė, Irena Piliutytė, Birutė Sarapienė, Genovaitė Sasnauskienė, Aušra Sedlevičiūtė, Marijona Sinkevičienė, Ona Staskevičienė, Danutė Valentaitė.

Paroda veiks iki liepos 16 d.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Autoriaus nuotr.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode